28. 7. 2016

Vegan bezlepková pizza

Čauky jeleni,
přísahám, že toto není food blog, i když to tak začíná vypadat. Ale víme, jak je to se mnou a s recepty, raději je zapsat zde, než pak navždy zapomenout, jak jsem co ukuchtila. Toť mé nové motto a budu se snažit, se ho držet (zuby nehty).

Informace o tom, že se snažím jíst vegansky, už na blogu padla, ale možná jsem nezmínila, že se nesnažím jíst pouze vegansky, ale i zdravě. Ono veganské jídlo né vždy musí být zdravé (pomyslete na zákeřný cukr). Tudíž jsem omezila (nevyloučila zcela, pouze omezila, rozumíme?) zároveň cukr (bílý, hnědý) a lepek. Osobně netrpím celiakií (byla jsem testována a ne příliš příjemným způsobem), ale nemyslím si, že konzumace velkého množství lepku je zdraví prospěšné. A to jsem si dřív myslela, že se bez bílého pečiva (rohlíky, bagetky, kaiserky) neobejdu, protože jsem si na tom vytvořila určitý druh psychické závislosti. Mám dojem, že jsem zde na blogu už větu "rohlík k snídani, rohlík ke svačině, rohlík k obědu a rohlík k večeři" někde psala, a přesně tak to vypadalo v praxi. Rohlík byl číslo jedna v potravinách, které jsem konzumovala během dne. Což lze označit, jemně řečeno, za chybu.

Ohlédnu-li se zpátky, nechápu, co mi na tom mohlo pořád tak chutnat. Jsem vděčná, že jsem se jednoho krásného rána hecla a pečivo určitou dobu nejedla vůbec. Dneska si sem tam pečivo dopřeji, ale v minimálním množství a často se mi podaří, koupit pečivo, pak na něj nemít chuť a nakonec jej tvrdý vyhodit. Když peču (vařím) doma, tak klasické mouky (pšeničnou světlou) nepoužívám. Místo toho jsem si oblíbila rýžovou, pohankovou a kukuřičnou. 

Avšak i přesto jsem nezanevřela na mouky obsahující lepek. Domnívám se, že některé z nich by byla škoda, vyloučit ze svého jídelníčku úplně. Příkladem může být mouka špaldová, ovesná či žitná.

Každopádně jsem dnes dostala chuť na zdravou veganskou bezlepkovou pizzu, a protože se mi (dle mého skromného názoru) povedla, neváhám a s receptem se podělím.
Konec úvodních řečí a šupky na to!


Suroviny?

(z uvedeného množství surovin jsem vytvořila 4 malé pizzy - 2 plechy po 2 pizzách)

Těsto:
- 250g pohankové mouky
- 160 ml vlažné vody
- sáček sušeného droždí (7g)
- lžíce olivového oleje
- lžíce sušené bazalky
- lžíce sušeného rozmarýnu
- lžička agávového sirupu
- špetka himalájské soli

Obloha:
- rajčatová omáčka (já použila Sugo Picante - Alnatura, DM)
- červená paprika (krájela jsem na nudličky)
- žampiony (krájela jsem na plátky)
- cherry rajčátka (krájela jsem na kolečka)
- olivy (krájela jsem napůl)
- červená cibule (krájela jsem poměrně na drobno)
- sušené oregáno
- olivový olej
- rukola

(ale jinak tam můžete dát cokoliv, co máte rádi, to dá rozum :))

Postup?
- všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady, až vám vznikne těsto
- to potom na pečícím papíře rozválejte na placku do požadovaného tvaru (nebo pokud máte formu, tak můžete dát samozřejmě do ní, já formu nemám)
- těsto nechte v rozehřáté troubě na 40°C chvíli kynout (cca 20 minutek)
- poté těsto potřete rajčatovou omáčkou a položte na něj papriku, žampiony, cherry rajčátka, olivy, posypejte cibulí a oregánem
- dejte péct do trouby na 200°C po dobu cca 30 minut
- hotovou pizzu vyndejte, posypejte rukolou a pokapejte olivovým olejem

Dobrou chuť!



Já mám ráda HODNĚ rukoly :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za milé i nemilé komentáře. Za ty nemilé trochu méně.
Pokud zanecháte adresu svého blogu, určitě se přijdu podívat.